Duguláselhárítás Budapesten

Telefon: 06 20 233 8866

Dugulás elhárítás házilag


Mosogató dugulásának elhárítása


Háztartásokban a mosogató duglulása  a leggyakoribb probléma. Leginkább a mosogatás közben az edényekről a lefolyóba kerülő zsiradék okozza. A lefolyó rendszerben a mosogatólé lehűl és a zsír a lefolyócső falára tapadva egyre vastagabb réteget alkot. Ebbe beleragadnak az apróbb-nagyobb ételmaradékok és már el is dugult a lefolyó.
A dugulás elhárítás első lépéseként vizsgáljuk meg a lefolyó és a szifon átjárhatóságát, tisztaságát. Ürítsük és takarítsuk ki a szifont, majd szereljük össze gondosan ügyelve a tömítések meglétére.
Amennyiben a dugulás ezek után is megmaradt az alábbi háztartásban előforduló anyagok segítségével próbáljuk meg a dugulást elhárítani:
Ez utóbbiról itt láthatunk egy videót is:
 

 


WC dugulásának elhárítása


Pumpa:

A WC dugulás klasszikus, mindenki által jól ismert eszköze a WC pumpa. Helyes használatát azonban nem mindenki ismeri.

Engedjük majdnem tele a WC csészét vízzel és a pumpa hirtelen fel-le húzásával vákumot és nyomást felváltva próbáljunk kelteni, mint csak lefelé nyomkodva tovább "tömöríteni" a beszorult anyagot.
Célszerű a kisebb fejű, rövid fanyelű típust használni, az a feladat megoldásához a legmegfelelőbb.

Amennyiben nem sikerül lepumpálni, elképzelhető, hogy valami szilárd tárgy került a lefolyóba (toalett kacsa, tampon, betét, de előfordult plüssjáték vagy telefon is)  a probléma megoldását bízzuk inkább a duguláselhárító szakemberre.

Savazás:

A lefolyótisztítása sósavval a leggyakrabban alkalmazott régi jól bevált módszer, ami kifejezetten hatékony, ha csak nem komoly problémáról van szó, azért néha káros is tud lenni. A sósav ugyan képes feloldani a szerves anyagok okozta dugulást, ám sokan nem tudják, hogy a sav nemcsak a lerakódást marja szét, hanem a csövek falában is kárt tehet, főleg az öregebb csövezetékek esetében pl eternit, beton, ólom csövek.
A sósavazás erős, kellemetlen szagú és egészségre káros gáz fejlődéssel jár, ezért alkalmazása esetén használjunk maszkot  védőszemüveget és gumikesztyűt. Nagyon fontos a szellőztetés!

A sósavat inkább csak a fajanszon lerakódott húgykő és vízkő eltávolítására használjuk. A tisztítás közben folyamatosan szellőztessünk.
 

Ha már a dugulás kialakult, és nem segítenek a házi praktikák, hívjon szakembert!

Tel: 06 20 233 8866